Witaj

Czy wprowadzasz w życie nasze zalecenia? Czy masz już wszystko poukładane w głowie i znasz swoje cele? Jeżeli tak to nadszedł czas na wykonanie fundamentów Twojego odchudzania

RECEPTA 3

4. JAK PODNIEŚĆ TWÓJ METABOLIZM

Każda dodatkowa aktywność fizyczna pozwala spalić dodatkowe kalorie, jest to oczywiście zależne od masy Twojego ciała i czasu aktywności. Wiem też, że nie każdy ma czas żeby „trochę sie poruszać” ale w większości to są tylko wymówki. Wystarczy to tylko zaplanować! Pamiętaj, że każdą nadwyżkę kaloryczną można w ten sposób zutylizować. Wiec jeżeli ulegamy pokusie i zjemy rózne słodkości lub dania typu fast food, które należy wykreślić z jadłospisu zwłaszcza podczas odchudzania to zadaj Sobie „pokutę” i poruszaj się trochę np. 30 minutowy spacer, jazda na rowerze, chodzenie po schodach zamiast korzytanie z windy
Najważniejsza rzecz to trwale podnieść metabolizm a to będzie miało miejsce jak zwiększymy beztłuszczową masę ciała. Jak już wiesz trzeba jeść  4-5 razy dziennie żeby dostarczyć potrzebną energię do efektywnej pracy metabolizmu.
Musisz jeść mniej niż wynosi Twój metabolizm, czyli ile? O tym mówi nam RMR tzw. Poziom metabolizmu spoczynkowego dla każdego z nas jest inny, już niedługo poznasz Swój.

5. WAŻNE PROTEINY

Spożywanie odpowiedniej ilości białka jest kluczem do zachowania uczucia sytości. Białko odpowiada za właściwe odżywienie i regeneracje tkanki mięśniowej, która odpowiada za poziom metabolizmu spoczynkowego co wpływa na komfort i tempo odchudzania. Jeżeli w diecie nie dostarczysz odpowiedniej ilości białka to ubytek kilogramów będzie pochodził w dużej części z masy mięśniowej więć obniżysz Swój metabolizm. Wtedy nawet jedząc mniej niż przed odchudzaniem waga i tak wróci czyli wystąpi efekt jo-jo

PAMIĘTAJ każdy kilogram masy mięśniowej spala 28 kcal a kilogram masy tłuszczowej tylko 4 kcal

Więc musisz poznać swój tzw. Protein Factor czyli indywidualne zapotrzebowanie na białko w gramach na dobę i jest to minimalna ilość białka, KTÓRĄ PODCZAS ODCHUDZANIA MUSISZ dostarczyć do organizmu. Najlepszym pożywieniem bogatym w białko jest to, które ma niską zawartość tłuszczu czyli np. soja, pierś z kurczaka lub indyka, białka jaj, ryby morskie (ale nie powszechna i tania Panga, która praktycznie nie ma żadnych wartości odzywczych),chude kawałki czerwonego mięsa oraz nisko tłuszczowe produkty nabiałowe. Alternatywą jest odżywka białkowa, która szybko uzupełni niedobór białka bez zbędnych kalorii.

ZAWARTOŚĆ BIAŁEK W PRODUKTACH

  • jaja (13% białka)
  • mleko (od 1 – 3% białka )
  • przetwory mleczne, sery twarogowe (16 – 21% białka)
  • mięso czerwone (15 do 20% białka)
  • mięso drobiowe (18 do 25% białka)
  • ryby (16 do 19% białka)
  • rośliny strączkowe (21 do 25% białka)
  • produkty zbożowe (7 do 14% białka )

Oczywiście pamiętaj, że obróbka poszczególnych produktów bogatych w białko ma znaczenie dla kaloryczności spożywanych potraw.
WIĘC NASTĘPNYM RAZEM POWIEMY JAK SPRAWDZIĆ WAŻNE WSPÓŁCZYNNIKI, które są podstawą podczas ODCHUDZANIA

To co przed nami to ustalenie Twojego Protein Factor (PF) i poziomu metabolizmu spoczynkowego (RMR). Zrobimy to następnym razem

ZADANIE DOMOWE

  • Zaplanuj stałe pory 4-5 posiłków w ciągu dnia, przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić ok.3 godzin
  • Zaplanuj 3 razy w tygodniu min. 40 minut na dodatkową aktywność fizyczną może to być spacer, jazda na rowerze, pływanie lub zajęcia w klubie fitness
  • Przeglądnij swoje menu i skoncentruj się na produktach bogatych w białko i zaplanuj z nich dania obiadowe i przekąski, które włączysz do swojej diety

Lektura uzupełniająca: TAJEMNICE DIETY PROTEINOWEJ

Archiwum: RECEPTA 2

Jeżeli masz pytanie wpisz je poniżej

Twoje imię i nazwisko (wymagane)

Twój e-mail (wymagane)

Temat

Twoja wiadomość

wszystkie prawa zastrzeżone & Centrum Promocji Wellness

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*